söndag, november 30, 2008

Kortbyxkjol

I helgen hann jag, förutom den rosa sjalen, även sy en kortbyxkjol. Vad är då en kortbyxkjol? Jo, det är en kjol med inbyggda shorts. Varför syr jag sådan nu? Är inte det ett typiskt sommarplagg? Jo, men min dotter, 3½, bestämmer själv vad hon ska ha på sig och det finns inga kläder som hör till någon speciell årstid enligt henne. Hon äger en kortbyxkjol sedan tidigare som hon använder i tid och otid oavsett hur smutsig den är. Med ett par strumpbyxor under går den i alla väder. När hon fick nys om att jag höll på att sy en ny kortbyxkjol till henne blev hon som en igel och frågade om och om igen om jag inte var färdig snart! Det var knappt att jag fick arbetsro att faktiskt avsluta projektet. Så fort den var klar drog hon på sig den och kände sig så fin. Jag försökte övertala henne om att ta av sig den ett kort ögonblick så att jag kunde sy fast mitt namnband men se det gick INTE!

Så roligt att ägarinnan helt klart blev nöjd även om jag själv känner att jag har en del att lära och förbättra. Men för att vara mitt första projekt i jersey och med stretchsöm på symaskinen så får jag ju vara nöjd. Det jag lärde mig var:

* Sy inte fel! Det är, om möjligt, ÄNNU tråkigare att sprätta stretchsömmar än vanliga raksömmar.
* Forska i hur man syr med tvillingnål. Tråden trasslade sig och gick av efter bara 5 cm. Och den biten fick jag ju sprätta (se punkt ovan)!
* Ha en bredare fåll annars vänder den upp sig och visar avigan längst ner (vet jag ju egentligen men gjorde ändå fel).
Fördelen var dock att materialet inte var så tunt som det jag testade tidigare och som bara gick sönder. Denna gången var det inga som helst problem att sy.




Mönster: Eget, även om idén är kopierad. Till shortsen under använde jag ett mönster till ett par tights från senaste Ottobre som jag klippte av benen på. Kjolen är klippt på en höft.
Tyg: Svart, ganska tjock, jersey inropat från Tradera.

Den virkade sjalen är klar!

Efter en mycket hektisk jobbvecka där jag inte hunnit virka så mycket på kvällarna, lyckades jag ändå avsluta projektet "Rosa sjal" igår kväll. Den har måtten 190 x 16 cm och är virkad med halvstolpar och luftmaskor i rosa garn av 100% akryl. Mjuk och go!

Jag är mycket nöjd och det är så skönt och avslappnande att virka. Här kommer bilderna!
Mönster: Eget, men med inspiration från underbara Garnstudio! Inte illa för en nybörjare va :-)?
Garn: Svarta Fårets Jubileumsgarn i 100% akryl, färg 41 (rosa).
Virknål: 5.

tisdag, november 25, 2008

Dammsugare klar

När nu symaskinen krånglade igår (eller var det skit bakom spakarna?) så virkade jag klart en dammsugare istället. Jag vill tacka Fröken Elsa för all hjälp som gjorde att min dammsugare blev väldigt fin. Mitt första försök blev jag ju, som sagt, inte speciellt nöjd med men nu vet jag hur det ska gå till!



När den var färdig virkade jag vidare på min rosa sjal som jag började med i fredags. Det går så väldigt bra och den blir jättefin. Men den får ni vänta på att se tills den är klar! Det är inte så långt borta :-).

måndag, november 24, 2008

HJÄLP!!!

Jag tänkte ikväll att jag skulle ge mig på det här med att sy i stretch. Jag har läst i manualen till symaskinen och köpt nålar att ha till stretchtyger. Sömmen blir stretchig men tyget går sönder. Vad gör jag för fel?

Jag har provat både sicksack och _/_/_/-sömmen. Båda gör att tyget spricker vid några ställen precis vid sömmen. Så vill jag ju inte ha det.

Tips mottages mer än tacksamt!! SNÄLLA!

fredag, november 21, 2008

Fler bullar

Ikväll har jag gjort ytterligare en kanelbulle. Denna gången blev det visst med lite mer kanel i än i de två tidigare jag har gjort. Men nu är garnet slut... Räcker tre bullar? Tveksamt, det var ju så roligt! Jag tänker inte lägga in någon bild på den tredje bullen för nu vet ni ju hur de ser ut :-)

Sedan har jag testat min nya virknål i storlek 5 och ett tunnare garn. Var tvungen att testa hur det blev och det blev riktigt bra. Inte för att jag virkade något annat än lite fasta maskor fram och tillbaka men i alla fall. Jag är ju verkligen novis på detta med virkning så jag måste prova mig fram. Insåg att jag faktiskt skulle kunna virka mig en gles sjal. I rosa... Mmm...

torsdag, november 20, 2008

Mer fikabröd

Nu ikväll har jag knåpat ihop ytterliggare en kanelbulle och efter det gav jag mig på att göra en dammsugare rakt ur tomma intet utan mönster. Det blev sådär. Den blev lite för lång och så hade jag olika storlek på garnet så det blev inte riktigt bra. Sedan hade jag ju ingen stoppning så den är ju inte helt klar men ni får er ett smakprov (haha) i alla fall!

onsdag, november 19, 2008

Kanelbulle klar för fika!

Nu är min första virkade kanelbulle i rätt färg färdig!! Jag är helnöjd och det blir definitivt fler! Kan ju inte bara ha en stackars bulle - hur bjuder man på låtsasfika då?

Mönster: Grunden är tagen från Elsas design.
Garn: Juvel, 100% ull, färg 980 6849 och 918 706126.
Virnål: 3,5.

tisdag, november 18, 2008

Prototyp

Idag hittade jag en blogg med massor av fina, virkade alster. Till ett litet alster fanns det en beskrivning av hur blogginnehavaren hade gjort och jag blev så otroligt sugen på att testa själv. När jag kom hem (och barnen somnat) letade jag fram den enda virknål jag äger och har och även det lilla garn jag kunde hitta. Virknålens storlek och garnets färg stämde inte alls med vad det var tänkt men jag kunde inte hålla mig från att göra en prototyp i alla fall.

Jag började virka och det var lätt som en plätt. Ja, det var ju bara rakt fram med fasta maskor så det klarade även jag!

Ser ni vad det är tänkt att föreställa?? Okej, färgen är HELT fel och varje varv borde vara lite tjockare, men som sagt - det är ju bara ett test! "Facit" och den fina bloggen hittar ni HÄR.

söndag, november 16, 2008

Klänning att vinna...

... hos Naima´s Design. En jättesöt klänning i valfri storlek! Självklart är jag med. Var det du också!

onsdag, november 12, 2008

Symaskinspluggande

Idag kom mina namnband. De är SÅ fina!



Kvällen har jag spenderat med att läsa instruktionsboken till min symaskin. Jag har en Singer som jag trodde var enklast av enklast möjliga. Men efter att ha läst intruktionsboken från pärm till pärm konstaterade jag att jag verkar ha riktigt bra stretchsömmar på den. Och möjlighet att sy med tvillingnål. Det var väldigt skönt eftersom jag såg framför mig vara tvungen att köpa en ny symaskin. Dessutom hittade jag en blixtlåspressarfot! Kunde säkert ha underlättat vid tidigare blixtlåssömnad!

En annan sak som jag konstaterade vid läsningen av instruktionsboken var att det inte alltid är positivt att vara ingenjör! Som ingenjör vill man alltid ha svar på "varför" men oftast står det bara "gör si" eller "gör så" i instruktionen utan vidare anmärkning om varför.

Tex stod det "Kör aldrig maskinen utan att ha en tygbit under pressarfoten". Varför ska jag inte det? Trasslar sig tråden, går nålen sönder, eller faller hela maskinen isär om jag skulle göra det?? Ibland får man inse att instruktionsböcker i allmänhet har lite mer att önska för en som alltid ställer sig frågan varför...

måndag, november 10, 2008

Dopklänning

Nu är det dags att visa ett gammalt projekt som jag sydde när dottern skulle döpas i oktober 2005. Det är en dopklänning som är sytt utifrån ett burdamönster med några justeringar, ändringar och tillägg. Livet är broderad, fin bomull och kjoldelen i tunn, vit bomull. Svindyrt!

Dopklänningen är fodrad och har 4 små knappar i ryggen. Jag valde att dela kjolen i ryggen, förutom fodret, för att den skulle hänga snyggt över min arm när jag höll dottern i famnen. På nederdelen på kjolen har jag sytt 2 fält med 3 st veck och däremellan har jag sytt fast samma brodyr som i livet och hela klänningen är kantad med spets. Egentligen skulle det vara krage på klänningen men det blev inte alls bra så jag valde att spetskanta ringningen också istället.

Jag är mycket stolt över resulatet och både dottern och sonen verkade trivas bra i dopklänningen under hela cermonin. Eller nja - Elin kräktes ner den lite grand och Arvid gjorde en storblöja precis innan vi skulle resa oss ur bänkarna och gå fram till prästen! Som tur var läckte inte blöjan ut över klänningen!

Mönster: Grunden är tagen från Burda nr 9804.
Tyg: Broderad, vit bomull, tunn, vit bomull samt vitt foder. Alltihop från en liten butik i Jönköping.




Broderimönster bortskänkes

Igår flyttade jag in en hel del grejer in i min nya garderob. Bland annat mina sygrejer. Jag hittade då några oavslutade projekt vilken ju alltid är ett litet nederlag, men å andra sidan har jag ju små projekt att ta tag i framöver. Bland annat var det tre broderier som inte var avslutade. Ett var en julduk som minsann ska bli färdig till någon jul framöver. Ett annat var en barntavla med en jättesöt nalle på som jag också vill avsluta. Det tredje var en vanlig tavla som jag nog aldrig kommer att göra klart tyvärr, för det är ett jättejobb och jag kommer ändå inte ha det uppsatt sen.

Dessutom hittade jag en hel del broderimönster från redan avslutade projekt och dessa kommer jag ju aldrig att använda igen. Inte sitter jag och broderar samma sak en gång till! Det fanns en hel del garn till varje mönster också och jag vill ju inte gärna slänga vare sig mönstren eller garnerna så är det någon som gillar att brodera och vill ha dessa mönster och lite garn så hojta! Känns bättre i själen om någon annan får användning av dem igen och det enda man behöver köpa till är ju själva aida-väven och eventuellt mer garn.
Det första mönstret innehåller inget garn.

fredag, november 07, 2008

Pay It Forward 2

Dags för en nya PIF!! Redan!! Hittade ju en hos Lillofant också som jag ju var tvungen att prova!!

Vill du ha något som jag har gjort så skriv en kommentar till det här inlägget. Här är reglerna: "De tre första som lämnar en kommentar på detta inlägg kommer att få en handgjord gåva av mig. Jag vet inte vad presenten kommer att bli och jag kommer kanske inte att skicka den i morgon eller nästa vecka, men jag lovar att sända den inom 365 dagar. Det enda du behöver göra i gengäld är att "PIF", genom att lova samma sak på din blogg!"

Filttävling

Jag hittade en tävling på Fyra årstider där man kan vinna denna underbara, virkade filt. Självklart är jag med i tävlingen för den här filten föll mig verkligen i smaken.

Jag önskar att även jag kunde skapa såna här vackra filtar, men jag kan ju inte virka... så bra...!

onsdag, november 05, 2008

Gamla alster kommer...

Jag kom på igår att jag skulle kunna lägga in bilder på lite gamla alster jag har gjort nu när det är stiltje på syfronten pga renovering (läs min andra blogg) och pengabrist. Jag har ju ändå sytt både dopklänning, fleeceoverall, finklänning, gardiner och påslakan och annat trevligt som jag är nöjd över.

Så här kommer en bild på klänningen jag sydde till svägerskans bröllop. Vill ni läsa mer om den eller se fler bilder kan ni titta in här.



Mönster: Klänningsmönster från Svenska Mönster.
Material: Gammelrosa siden och foder från Helles i Linköping.

tisdag, november 04, 2008

Pay It Forward

Jag hittade ett inlägg hos F.A.E som handlade om PIF (Pay It Forward) och jag lyckades till och med vara först ut :-).

Vad går det ut på då? Jo, de tre första som kommenterar själva PIF-inlägget får en handgjord gåva av bloggägaren. Det enda kravet är att man själv blir en PIF-are och erbjudar en handgjord gåva till tre personer.

Skriver som F.A.E skrev:
"De tre första som lämnar en kommentar på detta inlägg kommer att få en handgjord gåva av mig. Jag vet inte vad presenten kommer att bli och jag kommer kanske inte att skicka den i morgon eller nästa vecka, men jag lovar att sända den inom 365 dagar. Det enda du behöver göra i gengäld är att Pay It Forward, genom att lova samma sak på din blogg!"

För er som hänger på är ju detta en vild chansning - ni har ju ännu inte sett ett enda riktigt alster av mig :-D

måndag, november 03, 2008

Lite tyger

Kikade in på Tradera och hittade lite fina tyger som jag lyckades ropa hem för en mycket billig peng!!

Hittade tex 15 st tillklippta muddar i cerise som jag ska öva att sy halsringning med. Storleken var 10 x 35 cm och priset för dessa var endast 2 kr! Totalt!!

Sedan hittade jag ett rutigt tyg att ha till kavaj/kjol e.d. i acryl/polyester. Färgen är rosa/grå och måttet är 150 x 230 cm. Priset för denna bit blev 12 kr! Känns bra!!