tisdag, februari 03, 2009

Klädsel: Kostym

Oj, vad tiden rinner iväg! Inser att jag inte har bloggat sedan i torsdags! Fast å andra sidan har jag inte sytt så mycket så det har väl inte funnits så mycket att blogga om.

Mina barn har varit sjuka. Vattkoppor, förkylning, feber och magsjuka. Och då har jag "bara" två barn! Vi trodde att vi alla skulle få magsjukan eftersom hela dotterns avdelning på dagis blev sjuk, men icke. Men det tackar vi naturligtvis för!

Mitt i denna sjukdomshär och gnälliga ungar så har jag gått och funderat på banketten som är ikväll och problemet med att klänningen eventuellt inte skulle vara klar på kemtvätten. Det har nu löst sig. Trots sjuka barn lyckades jag knåpa ihop en ny klänning. Jag valde mönster utifrån att den skulle vara enkel att sy och inte ha så många mönsterdelar att sy ihop men ändå inte kännas för enkel. Jag måste säga att jag prickade helt rätt! Sömnaden löpte på (kanske mycket tack vare min nya fina symaskin) och den enda justering jag behövde var att ta in den 5 cm i midjan! Nästa gång jag syr ska jag dock även ta in den lite i nacken.

Det var inte tänkt att det skulle vara något foder i den (enligt mönstret) men eftersom jag valde ett tyg som klistrade sig kring benen sydde jag ändå i ett foder i kjoldelen. Jag hade tänkt mig ett mörkgrått tyg men eftersom det var rea på Ohlssons (som är den enda affären i stan som säljer något annat än gardintyger) så fick jag snällt ta vad som fanns. Det blev ett mörkbrunt tyg som det dessutom var halva priset på. Endast 49:-/m och det gick åt 1.75 m ungefär. Till detta behövde jag sedan bara köpa ett blixtlås, tråd och vlieseline. Foder hade jag hemma.

Det blev helt klart en billig klänning som var snabbsydd men ändå detaljerad och som jag definitivt kommer att sy fler klänningar av. Kanske en till sommaren i ett mer somrigt tyg.

Tyvärr har jag ännu inte någon bild på skapelsen, men det kommer. Jag lägger in en bild från Burda så ni får se modellen.Mönster: Burda 7628. Anpassat för kortare personer (ca 160), men funkade bera även för mig när jag lade till 3-4 cm i fållen.
Tyg: Ja, jag och tyger. Mörkbrun duschesse? Ser ut som på bilden ungefär (fast struken). Ganska stelt och prassligt. Inte särskilt glansigt.
Fördelar och nackdelar: Mönstret var väldigt lätt att sy och följa enligt min åsikt. Däremot var det svårt att prova klänningen innan man fått ihop alla delar och sytt fast blixtlåset. Jag hade tur och klänningen passade i livet på första försöket! Jag behövde endast sy in den (rejält) i midjan trots att jag följde mönstrets storlekstabell. Men det var inte unikt för just det här mönstret utan så är det alltid, konstigt nog.

4 kommentarer:

Fröken Eko sa...

Duktigt gjort!
Är själv lite för feg för att våga sy kläder till mig själv. Brukar vara så svårt att få det att passa bra. Grytlappar är enklare på det sättet... ;)

Hoppas man får se bild på din klänning snart!

/F

Marie sa...

Klänningen blev säkert jättefin! :)
hoppas att du hade en trevlig kväll.

Anonym sa...

Det var duktigt och kreativt trots sjukdom.

Samtal från min trädgård sa...

Hoppas att kvällen var bra och att du trivdes i din nya klänning, modellen ser fin ut på bilden.