torsdag, januari 29, 2009

Mössbeskrivning önskas i denna syr-inte-så-mycket-tid

Det har varit en hel del långa telefonsamtal på kvällarna nu i ett par dagar så jag har inte hunnit sy så mycket som jag hade önskat. För att testa min nya symaskin sydde jag lite i förrgår på en klänning som Elin skulle ha haft när hon var bara någon månad gammal, men som blivit liggande i över 3 år. Igår tänkte jag att jag skulle sy en mössa - hur svårt kan det vara? Resultatet var: symaskinen fungerar klockrent men mitt huvud är det värre med - jag tänker som en kratta. Mössan blev tokful och lades genast i lådan med hemmastuvar eftersom jag inte hade ork att ta itu med en hel massa ändringar för att få den bra.

Finns det någon där ute som har en beskrivning på hur man syr ihop en enkel mössa? Vilka mått är bra? Vad ska man tänka på? Vilka material?

tisdag, januari 27, 2009

Klädkris!

Jag ska gå på bankett om exakt en vecka. Det ska bli väldigt roligt men nu har jag eventuellt stött på ett "litet" problem. Jag provade klänningen jag tänkte ha i helgen och insåg att den var lite fläckig. Men eftersom jag är ute i god tid vad gäller kemtvätt så skulle väl inte det vara några problem tänkte jag. Idag skulle jag lämna in den. Jag åkte först till ena kemtvätten. Där skulle jag få hämta den i slutet av nästa vecka. Alldeles för sent med andra ord.

Jag åkte då till den andra kemtvätten och där tog de emot den och sa att "...så får vi se om den är klar på tisdag". Nej, stopp, vänta! Kan de inte garantera att klänningen är färdig på tisdag? Nej. De sa att jag kunde ringa på måndag och höra hur de låg till.

Men detta funkar ju inte!! Jag kan ju inte få reda på, på måndag eftermiddag, att jag inte har någon klänning till banketten på tisdag kväll! Jag har ingen möjlighet att gå ut och shoppa i sista minuten! Jag står och representerar mitt företag hela tisdagen.

Nu går ju tankarna vilt i huvudet om jag ska sy en ny klänning, om jag ska ut på stan redan nu och leta efter en ny eller om jag ska chansa på att den är klar och då i värsta fall få gå i en fläckig klänning! Suck! Och jag som hade allt redan färdigplanerat! Trodde jag...

måndag, januari 26, 2009

Nya symaskinen är här!

Sitter här och beundrar min nya symaskin. Idag hade affären öppet så jag fick med mig maskinen hem. Jag har packat upp den och läst bruksanvisningen från pärm till pärm. Vilka finesser det finns!

Nu undrar ni säkert vad det är för symaskin och så klart ska jag berätta det. Det blev en Janome Sewist 625E. En basmodell med allt jag kan tänkas behöva (tror jag i alla fall). Funderade ett tag på att köpa en mer avancerad symaskin, men efter lite diskussion med butiksägaren kom vi fram till att jag inte behöver någon mer avancerad än den här. Jag provkörde i affären och den är tyst och kör bra så det här kommer att bli bra. Jag har dock inte sytt något här hemma ännu. Lade tid på att läsa bruksanvisningen istället. Men jag är SÅ nöjd!

Janome Sewist 625E
Bild hämtad från www.janome.se

söndag, januari 25, 2009

Ny symaskin på ingång!

Här har det varit lugnt på syfronten i helgen. Vi har haft födelsedagskalas och nya sysaxar väntar på att få klippa i tyg och det ska mätas med mitt nya måttband!

Jag hade önskat mig en ny symaskin men hade inte så stort hopp om att få en så jag bestämde att jag istället skulle ge mig själv en ny maskin. Så i lördags tog jag med familjen för att gå till symaskinsaffären där jag tidigare fått hjälp. Det var stängt. Väldigt snopet!

Men i morgon tänker jag ge mig ner till symaskinsaffären och ge mig själv min födelsedagspresent!

fredag, januari 23, 2009

Och vinnaren är...

Först och främst vill jag tacka alla er som deltagit i tävlingen. 42 stycken ville vara med! Det har gett mig många nya bloggar att kika in i och det har varit jätteroligt att kika runt till er alla! Jag har fått massor med ny inspiration och jag hoppas att jag har lämnat kommentarer till er alla i era bloggar! Jag hoppas också att några av de nya ansikten som tittat in här också har funnit inspiration nog att titta in fler gånger.

Nu till det som alla är mest intresserade av: Resultatet!
Dottern fick hjälpa till och alla lappar lades i smått&gott-korgen som stod på spel och sedan drog hon vinnaren som är...
Ett stort GRATTIS Veronica Tingvall! Skicka ett mail till mig med din adress så skickar jag smått&gott-korgen till dig.

Nu förklarar jag tävlingen avslutad...

... och nu ska jag hem och dra vinnaren!

Omröstningen stängd!

Omröstning: "Vad ska mitt nästa projekt bli?"

Ett stort TACK till er som tagit er tid att lägga en röst i min omröstning! Det har varit jätteroligt och mycket jämnare än jag någonsin trott! Uppenbarligen har jag inte bara syintresserade eller virkintresserade här som hälsar på utan det verkar som om ni alla har lite olika intressen! Kul!

Ett tag var jag övertygad om att det var Prinsessklänning de lux som skulle ta hem segern men sedan tog antalet röster på den ihopsnickrade trådrullehållaren fart och plötsligt hade dessa två samt virkväskan lika många röster!

Resultatet blev till slut, efter mycket spänning och med en knapp marginal,

Virkväska med plats för garn, virknålar och stickor!

Detta kommer alltså bli mitt nya större projekt. Ni kommer att få följa mig på vägen och jag kommer att lägga in bilder och kommentarer på hur det går. Först ska jag skissa lite på hur jag vill att den ska se ut och införskaffa tyger och tillbehör!

onsdag, januari 21, 2009

Syskonset

Min syster har fått sin andra dotter och självklart skulle flickebarnet få ett litet nyfödingset. Självklart var också att stolta storasyster också skulle få ett set.

Det blev ett set i ljusrosa velour och vit jersey med rosa stjärnor på. Allt kantat med illrosa muddväv vilket blev en snygg kontrast. Dock kanske lite i det gulligaste laget...





Det blev en hel del prova-för-första-gången-grejer och det var vädligt roligt. Jag testade bla att rita ett eget mönster utifrån ett plagg, banka i tryckknappar, sy fast resår i linning, förstora ett mönster och sy på en applikation! Allt för första gången!


Applikation, resår och tryckknappar.


Min dotter Elin fick prova tunikan för att jag skulle kolla storleken och hon blev kär!
- Den är min! sa hon och vägrade ta av sig den.
Efter lite övertalning fick jag henne att acceptera att jag kunde sy en ny till henne.
- En likadan!
Okej, okej! Fast själv ser jag framför mig en turkos variant med en annan typ av applikation.

Kul att den blev så uppskattad. Hoppas att kusinen tycker lika bra om den som Elin gjorde!

Mönster:
Body: Eget. Storlek 56.
Små byxor: Från boken "Sy till småbarnen". Storlek 56.
Tunika: Kortat klänningsmönster från Burda Easy. Storlek 98.
Stora byxor: Ottobre 4/2008. Storlek 98.

Tyg:
Rosa velour från Tygvaruhuset i Norrköping. Hittad i stuvlådan.
Vit jersey med stjärnor från stuvlådan på Ohlssons.
Starkt rosa muddväv från Ohlssons.

tisdag, januari 20, 2009

Beställd brödkorg...

... har nått sin nya ägarinna och det är dags att blogga om den. Ja, det är väl i och för sig inte mycket att säga. Ni vet ju hur mina brödkorgar ser ut nu för tiden. Jag sydde en liten korg också och skickade med som en liten bonus och som tack för hjälpen.



Mönster: Eget
Tyg: Svart och mönstrat, tjockt bomullstyg samt vlieseline från Ohlssons Tyger.

måndag, januari 19, 2009

Påminnelser

Just nu håller jag som bäst på med syskonsetet. Det lilla setet är klart så när som på tryckknappar som jag måste införkaffa. Det stora setet ska bandkantas och ett par tights ska sys. Bilder kommer när det är klart.

Istället vill jag påminna er om utlottningen och om omröstningen. Båda går ut på fredag och det är således inte så många dagar kvar.

I omröstningen behöver jag fler röster. Det är på tok för jämnt. Detta betyder att jag, i slutänden, kanske måste bestämma lite själv trots allt, och det var ju inte tanken. Så du som kikar in här ibland men ännu ej har röstat - gör det är du snäll!

fredag, januari 16, 2009

Rösta gärna!

Jag har så svårt för att bestämma mig för vad nästa projekt ska bli. Just nu ska jag sy ett nyfödingset och ett set till syskonet. Men efter det vet jag inte vad jag ska ta mig an.

Jag har gjort en omröstning till höger ->
Hjälp mig gärna att bestämma mig!

Allt utom kjolen till mig är lite större projekt som kommer att ta några dagar (veckor?) så jag vill ju inte gärna börja med alla för risken är att inget blir klart.

Virkväskan ska innehålla två större fack - ett till garner och ett till aktuellt arbete. Det ska finnas plats för virknålar och stickor i nummerordning och även sax och synålar. Var sak ska ha sin plats...

Prinsessklänning de lux kommer att sys i vackert tyg och brokad i färgen ivory/ljusgult som grund. Det ska vara puffärmar och mycket volym och tyg i kjolen. Den kommer att ha detaljer såsom glittriga kantband och eventuellt små rosor i kjolen. En "riktig" prinsessklänning alltså. En sådan där som jag själv ville ha när jag var liten!

Kjolen till mig kommer att vara en rätt vanlig kjol som är knälång (straxt under). Den kommer att vara snäv upptill och ha vidd i nederkanten. Den kommer att sys i ett grövre tyg som går i brunt.

Trådrullehållaren kommer att vara en förvaring för trådrullar. Den kommer att formas så att man direkt kan se färgen på tråden men samtidigt inte ta massor med plats. Den kommer att snickras ihop av små träribbor med borrade hål där rundstavar kommer att limmas fast. På dessa rundstavar kommer sedan trådrullarna att sitta.

Nu har jag gett er en liten försmak på vad som komma skall. Vad som kommer först bestämmer NI!!

torsdag, januari 15, 2009

Nattlinne som tröst

Elin, min dotter, har fått vattkoppor. Hon tänkte direkt på kompisen som hon fått vattkopporna av och kom på att kompisen hade nattlinne när hon hade pricksjukan. Elin äger inget nattlinne utan hon kör fortfarande med pyjamas.

Men det är klart att hon ska ha ett nattlinne när hon är sjuk så hon fick välja tyg så sydde jag ihop nattlinnet nu ikväll när hon somnat. Här är resultatet.



Tyget är väldigt somrigt med små blommor på en rosa bakgrund och till det valde jag brun mudd. Den snygga, dekorativa sömmen i halsen blev inte alls dekorativ och snygg. Nej, den blev rent av ful. Så ful att man får skämmas. Men nu vet jag det och hon ska ju bara sova i den. Det var i alla fall kul att jag vågade ta mig över den mentala tröskeln att sy en tröja (eller en förlängd sådan) i jersey. Vet inte varför jag har fått för mig att det skulle vara så svårt! Nu är det i alla fall gjort så nu är det bara att sy fler.

Det som var tråkigt var att den bruna tråden och jag inte kom överens på hela kvällen. Den trasslade sig och gick av mest hela tiden. Suck! Hoppas att vi har blivit vänner till nästa gång jag ska sy något i brunt. Godnatt!

Mönster: Förlängd pyjamaströja från boken Sy kläder till småbarnen.
Tyg: Rosablommig jerseystuv och brun mudd från Ohlssons tyger.
Storlek: 104/110

Rätstickad sjal

Nu har jag provat att sticka också!! Tänk vad mycket man ändå lärde sig i skolan och som faktiskt fastnade. Jag kunde lägga upp maskor och sticka räta utan att titta i någon hjälp någonstans. Det är så att jag blev imponerad själv :)



Jag lade upp 18 maskor på stickor nr 12. Det var riktigt häftigt att sticka med så grova stickor! Det har jag aldrig gjort förut. Nu kanske inte garnet var speciellt anpassat till en nybörjare för det var lite svårt att se vad man höll på med, men å andra sidan behövde man inte vara så noga. Efter bara några varv hade jag 19 maskor istället för 18 och garnet inbjöd inte direkt till felsökning så det fick fortsätta vara 19 maskor.



Jag är nöjd med resultatet även om jag tycker att den gott kunde ha varit hälften så bred. Men det är lätt att vara efterklok och jag tycker att det är jättesvårt att veta hur brett det faktiskt blir när man lägger upp maskor. I garnaffären tipsade de om 18 maskor så jag körde på det, men som sagt - nu i efterhand skulle jag ha lagt upp kanske 10 st. Nu blev det i och för sig en riktigt stor och mysig halsduk/sjal att ha till varma vinterjackan.

Garn: Jade Cheval Blanc, 100% polyamid, med små tussar, skiftande i färgerna svart, grått och vitt (färg nr 110).
Tvättråd:
Mönster: 18 maskor (som blev 19), rätstickning hela vägen.
Stickor: 12

onsdag, januari 14, 2009

En tanke...

Oj, vilken uppslutning det var på min utlottning av smått&gott-korgen. Eller inte! Lite snopet måste jag erkänna, men det är inte mycket att göra åt. Är ni inte intresserade så är ni inte!

Igår kväll satt jag och stickade vidare på min sjal tills vännen Lina kom över. Vi hade en mycket trevlig kväll och det var roligt att ha lite tjejsnack. Kände att det var ett tag sedan. Lina frågade vad det var jag stickade och jag svarade
- En sjal.
- En till? frågade hon.
- Ja, jag kan bara sticka sjalar. Jag kan inte läsa stickbeskrivningar.

Då insåg jag hur begränsad jag är och nu har jag bestämt mig att jag måste lära mig hur man tolkar stickbeskrivningar.

måndag, januari 12, 2009

1000 besökare och utlottning

Tänka sig!! Idag har jag spräckt 1000-besökargränsen!! Stort GRATTIS till mig själv :)

Detta är så stort för mig att jag inte vet hur jag ska hantera det riktigt. Jag hade satt upp ett litet mål när jag startade bloggen den 6 oktober 2008, att om jag skulle få ihop 1000 besökare efter ett år så skulle jag vara nöjd. Nu har det endast gått drygt 4 månader sedan jag startade bloggen!

Jag tycker att det är jätteroligt och jag är lite rörd över att folk är nyfikna på mig och mina alster! Detta och awarden jag fick igår berör mig verkligen!

Att jag firar 1000 besökare måste ju uppmärksammas med guld och glitter och jag tänkte därför utlysa en utlottning. Jag lottar ut en korg att ha smått och gott i. Den går i ivory med glittriga snirklar på (brokad?).



Utlottning går till som vanligt:
* skriv en kommentar till detta inlägg
* länka till inlägget i din blogg med följande länk http://lillavickevire.blogspot.com/2009/01/1000-beskare-och-utlottning_12.html
* kopiera med bilden

Om du inte har en egen blogg så
* skriv en kommentar till detta inlägg
* skicka ett e-mail till mig.

Dragning sker fredagen den 23 januari. Lycka till!

Nya rekord

Wow!! Igår bad jag om hjälp med min stickning och efter det slog antalet besökare på min sida alla rekord!! Jag brukar inte ha så jättemånga besökare (har som mest haft 31) men igår ökade maxantalet besökare med 65% till hela 51 besökare!!

Det måste bero på dels att jag fick en award från Fröken Elsa så nyfikna själar hittade hit, men dels att det finns så många hjälpsamma människor ute i bloggvärlden som gärna hjälper till när det kniper! Sedan att inte alla kunde något om stickning är ju en annan sak :)

TACK!

Inser också att snart är 1000-besökargränsen spräckt!

söndag, januari 11, 2009

Hjälp!

Sitter och stickar för första gången på ca 100 år och nu håller garnet på att ta slut så jag måste skarva ihop med nästa nystan. Hur gör jag det??

Ska jag bara börja sticka med det nya garnet och fästa trådarna i efterhand (på något sätt)?
Eller ska jag knyta ihop garnerna och sticka in knuten i arbetet?

Tacksam för hjälp snarast för nu har jag ju kört fast!

Garnet är av 100% polyamid och har små tussar varannan cm.

Nice Blog Award

Jag har fått den stora äran att ta emot en Nice Blog Award från Fröken Elsa. Jag blev väldigt rörd över awarden men också väldigt stolt! Stort tack, Marie!!



Det svåra är att sända den vidare. Det är så många som har så fina bloggar! Men valet har fallit på en av mina bästa vänners bloggar. Det var hon som lockade in mig i bloggarnas värld och som även hjälper med viss bloggdesign. Både hon och jag är noviser men det är alltid hon som löser motgångarna :).

Varsågod Lina med bloggen Du, Jag och Vi.

torsdag, januari 08, 2009

Virkad rutsjal med halvstolpar

Svärmors virkade sjal är klar!!


Mönster: Eget.
Garn: Svarta Fårets Jubileumsgarn i färg 05 (typ benvit) i 100% acryl.
Tvättråd:
Nål: 5.

Och en liten beskrivning av hur jag gjorde:

Virkad rutsjal med 15 rutor i bredd, ca 16 cm bred och valfri längd. Bredden varieras genom valfritt jämnt antal maskor.
lm - luftmaska
fm - fast maska
hst - halvstolpe
Varv 1: Lägg upp 30 lm. Virka ett varv med fm.
Varv 2: Virka tre lm och sedan en hst i den andra fasta maskan. [Virka en luftmaska och en halvstolpe i varannan fast maska]. Virka [-] till varvets slut.
Varv 3: Virka tre luftmaskor, [virka en halvstolpe i föregående varvs halvstolpe och sedan en lm]. Virka [-] till varvets slut. Sista hst virkas i mittersta lm på föregående varv.
Upprepa Varv 3 till önskad längd.
Sista varvet: Virka fm i varje maska, dvs 30 st.
Fäst alla trådar.

Symaskinen lagad

Igår lämnade jag in min symaskin till symaskinsdoktorn. Han tittade på den, tog den lilla biten som lossnat och... satte dit den. Klart! Och gratis! Skönt att det inte var något värre!

När jag ändå var där och hade tid över bad jag om en förevisning på en bättre symaskin ifall jag skulle få för mig att uppgradera mig. Han visade mig en Janome som hade overlocksöm och lite dekorsömmar. Den var smidig, lättkörd, tyst och intuitiv. Jag föll pladask. Nu vill jag ha en ny symaskin! Och jag fyller ju år snart...

Så är det någon som vill ha min Singer som klarar raksöm, sicksack, knapphål, fåll och enklast möjliga stretch för sidådär 900:- så hojta. Det är absolut inget fel på den och är en bra basmaskin om man syr någon gång då och då. Det ingår en mängd spolar (för de passar naturligtvis inte i den nya), ett överdragsskydd, lite olika pressarfötter och en instruktionsbok som inte alls är sliten.

måndag, januari 05, 2009

Symaskinen har havererat

Tänkte att jag skulle sy lite idag på eftermiddagen. Det slutade med att jag är tvungen lämna in min symaskin på sevice. Undertråden trasslade sig på en gång och när jag lyckades få loss tyget och trasslet så såg jag att hållaren till undertrådens spole hade släppt på något sätt och jag har ingen aning om hur jag ska få dit den där den ska vara igen. Blir alltså tvungen att ta en sypaus trots att jag tänkte sätta igång med syandet igen efter jullovet. Kanske kan de rengöra och smörja den också när de ändå tittar till den. Tyvärr kan jag inte lämna in den förrän på onsdag eftersom det är röd dag i morgon och de har stängt. Sedan vet jag inte hur länge de tänker behålla den så här lär jag få abstinens. Jobbigt!

Jag får väl virka lite istället och det gjorde jag ikväll. Virkade vidare på svärmors sjal och nu är den snart färdig...

En "rolig" grej som hände i sammanhanget var att min dotter Elin ville hjälpa mig att städa min luddiga symaskin så dammsugaren åkte fram. Hon viftade lite för mycket med dammsugarmunstycket så pressarfoten lossnade och gissa var den tog vägen. Just det! In i den mycket fulla dammsugarpåsen. Yes! Men nu är den urplockad och fastsatt på symaskinen igen!

Fortfarande förkyld

Nu var det alldeles för länge sedan jag skrev något här inne. Kanske någon undrat var jag tagit vägen? Jag har varit, och är fortfarande, förkyld. Riktigt snorig och täppt ända upp i bihålorna. Vissa dagar har jag legat däckad med huvudvärk, men som tur är har jag inte haft någon feber så vi har ändå kunnat umgås med familj och vänner. Och ätit gott och mycket... Tyvärr har jag, pga förkylningen, inte kunnat känna någon smak och lukt den senaste veckan och det är ruskigt tråkigt.

Har jag då hunnit pyssla något?? Nej. Jag började dock virka farmors sjal igår kväll framför en film. Ville inte dra fram symaskinen för både son och dotter var lite struliga med sömnen och jag ville inte väcka dem. Men virka är tyst. Det gick i ett huj (för att vara jag)!

Måste även lägga till ett litet boktips som inte har ett dugg med pyssel att göra. Gillar man deckare så kan jag VARMT rekommendera Stieg Larssons tre böcker i serien Millenium: Män som hatar kvinnor, Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes. Svårt att lägga dem ifrån sig och har väl, på ett sätt, konkurerat ut pysslandet en aning!