torsdag, maj 21, 2009

Nu börjar det likna altan

Idag har vi jobbat på bra med altanbygget. Det är faktiskt nästan klart och det är bara några trilskande bitar som måste sågas på längden som ska dit. Dessutom behövs det EN bräda till. Visst, vi har spillbitar men ingen som är tillräckligt lång. Typiskt som bara den! Dessutom är trallskruven slut. Det blir en tur till K-rauta i morgon alltså.

Tyvärr inga bilder idag. Det han bli mörkt innan jag tänkte på det så ni får vänta...

lördag, maj 16, 2009

Spaljé och fortsatt altanbygge...

Idag har vi inte fått så mycket jobb gjort trots det fina vädret. Vi har varit en sväng på SOF (StudentOrkesterFestival här i Linköping) och tittade på vår gamla studentorkester Isterbandet. Dessutom har dottern haft feber till och från och när vi skulle greja i trädgården var hon väldigt gnällig och avig så det blev inte mycket gjort.

Min hemmasnickrade och egendesignade spaljé fick vi dock äntligen upp på väggen till min klematis stora glädje! Den till höger är min egen, det till vänster sitter kvar så länge klematisen blommar. Sedan rasar den nog självmant ner - den är instucken bakom stuprännan för att hålla sig uppe...

Ny spaljé

I övrigt avslutade vi regel- och ramverket på altanbygget. I morgon, om väder och barn tillåter, ska vi börja lägga trallvirke! Det tog sin lilla tid att bygga ramen för det var oändligt med vinklar och vrår, men jag kände att jag ville göra det så noga som möjligt för att inte behöva stå där sedan och undra varför jag inte gjorde det ordentligt från början. Vi är ju långt ifrån experter i området så vi försöker att inte fuska.

Altanbygget har reglar...

onsdag, maj 13, 2009

Andra dagisväskan klar

Igår sydde jag Elins dagisväska. Den blev lika bra som Arvids fast då i andra färger. Elin packade den själv i morse och hängde den på armen och verkade känna sig så duktig. Det var hon också.

Det var inga problem att sy den förutom att jag skyndade mig lite. Klippte ut ett rött E innan jag insåg att den skulle vara rosa. Sydde sedan ihop hela sidorna på fordret och glömde göra ett vändhål. Men jag insåg mitt misstag och allt rättades till och till slut blev allt bra.

Efter att ha sytt klart dagisväskan började jag knåpa på ett projekt jag haft i huvudet ett längre tid. Det är ett tredelat set och jag började med kjolen. Jag visste precis hur jag ville ha kjolen men hade inget mönster till den. Jag började istället skissa på ett eget mönster och efter många om och men så började jag klippa i tyget. Eftersom jag inte hade någon mönsterbeskrivning att gå efter så blev det en hel del lösningar på vägen och resultatet blev inte riktigt så som jag hade tänkt. Dessutom blev den något för kort tror jag så vi får se hur jag gör. Kanske gör om alltihop. Jag är inte riktigt färdig än så ni får inte se någon bild på det men det kommer så fort jag är klar.

E som i Elin
Mönster och tyg: Samma som väskan till Arvid.

söndag, maj 10, 2009

Större utomhusprojekt och mindre inomhusprojekt

Vilken helg! Vi har påbörjat ett altanbygge i trädgården och var och köpte både reglar, trallvirke och grus i lördags morse. Barnen fick vara hos farmor och farfar tack och lov. Altanen ska byggas på förra årets projekt - en terass byggd på en mur.På eftermiddagen öste jag grus för glatta livet och jämnade till ytan. Det tog en enorm tid enligt mig själv och jag var rejält slut när det var klart.

Nästa steg var reglar. Det gjordes i går även om vi inte hann klart. Det tog sin lilla tid eftersom vi inte har en rektangulär yta utan det är mycket vinklar och vrår som måste reglas upp. Vi "råkade" även köpa en rejäl cirkelsåg med bord och jag tackar gudarna för denna underbara tingest. Tänk att såga med vanlig fogsvans - då hade det tagit hela sommaren att få det klart. Och även om det hela är mitt projekt fick jag mycket hjälp av min man när vi nu hade en sån avancerad och manlig maskin. Det var ju inte en nackdel är klart!

Gruset på den kommande altanen lagd. Nästa steg är reglar.

Nu ikväll var jag lite ruggig så jag ville inte vara ute och jobba. Dessutom var maken inte hemma så jag prioriterade bort det. Istället satte jag mig vid symaskinen och sydde en dagisväska till Arvid. En mycket välbehövlig sådan eftersom han ingen har. Jag blev rätt nöjd och det kommer att bli en motsvarande i rött och rosa till Elin. Egentligen är jag emot typiska tjej- och killfärger men just i det här fallet kände jag att det var bäst att göra det så enkelt som möjligt för min man när han ska forsla 2 barn med respektive dagisväska till dagis som i nuläget inte ens är samma dagis. Nu är det ju killfärg och ett A till Arvid och motsvarande till Elin så det ska väl maken klara av även om han inte fått sitt kaffe :-)

Tyget är i alla fall vanligt bomullstyg och den är även fodrad även om inte det syns på bilden. För att piffa till den lite använde jag en dekorsöm på symaskinen.
A som i Arvid
Tyg: Vanligt bomullstyg i turkost och ljusblått från Tygfabriken.
Mönster: Baserat på ett mönster från Ottobres hemsida, men både förlängt och ändrat handtag... Inte mycket kvar av grundmönstret.

måndag, maj 04, 2009

Pour Moi!

Nu ni! Nu har jag sytt till MIG!! Det blev en sommartop i riktigt somrigt tyg - ljus jersey med blommor och blader (förstora gärna bilden för att se tyget ordentligt). Modellen blev en singoallatunika baserat på ett Burdamönster. Sedan var det ju det här med storleken som jag har sådana problem med. Jag får ALLTID sy in mina sydda plagg i midjan trots att jag mätt och läst av i mönstertabellen noga som bara den. Och det är inte lite jag får sy in heller. Jag minskade väl totalt 15-20 cm i midjemåttet den här gången. Och ändå är den rättt lös och ledig. Jag fattar ingenting.

Jag är i alla fall jättenöjd med både modell, storleken (efter ändring då givetvis) och tyg. Dessutom blev jag extremt nöjd med fållen. Jag har aldrig testat att bubbla fållen så men efter att ha provat en dm på en provbit körde jag på och blev toknöjd!

Mönster: Burda
Tyg: Blommig jersey från Ohlssons stuvhörna (som vanligt :-))