torsdag, augusti 27, 2009

Obloggade klänningar

Oj, oj, oj! Länge sedan sist.

Jag har fixat lite med våra kläder inför ett bröllop som vi var inbjudna till. Egentligen behövdes det inte göras något alls för alla hade redan fina kläder, men ett tillfälle att sy och fixa något fint kommer ju inte så ofta så jag kunde ju inte låta bli. Pga detta har jag inte hunnit blogga om allt jag faktist sysselsatt mig med men här kommer åtminstone lite av alla saker jag knåpat ihop.

Jag piffade upp min egen klänning som jag sydde till förra årets bröllop. Jag sydde på en tyllkant på underklänningen som jag hittade på rea på Ohlssons. Den är rosaglittrig. Egentligen hade jag tänkt att sy en underkjol så att jag kunde välja om jag skulle ha den där tyllkanten eller inte men det blev inte alls bra så till slut sydde jag på den på den befintliga underklänningen.

Arvid leker

Elin fick en helt ny klänning till bröllopet och hon var givetvis väldigt nöjd - klänningen var ju rosa, hon fick ha sina finskor och hon hade lockar i håret.
"Mamma, jag ska vara FINAST på bröllopet i min "giftklänning""!
Klänningen är sydd i rosa finklänningstyg (att jag inte kan komma på vad det heter) från ett mönster från Butterick som jag givetvis ändrade på. Jag sydde till ett foder och satte på en tyllkant på underkjolen. I midjan satte jag ett vitt band med broderade vita rosor på som skulle knytas bak. Tyvärr syns inte hela klänningen på bilden eftersom det var lite kyligt ute och Elin ville ha tröjan på sig. Arvids fluga svängde jag ihop straxt innan vi skulle åka...

Mina söta barn på bröllop.

Mönster: Modifierat Butterick B4718
Tyg: Rosa tyg, fodertyg och tyll från Ohlssons, band från Husqvarna-butiken här i stan.
Näst på tur att blogga om är Biklänningen. En gul- och svartrandig klänning i stretchjersey. Inte mycket att säga egentligen förutom att Elin vägrade ta av sig den när jag provade den på henne. Hon fick ha den på sig när vi åkte ner på stan och köpte svart muddväv att kanta med :-) Jag provade en ny variant av bandkantning. I alla fall ny för mig och det var mycket smidigare och oändligt mycket snyggare slutresultat så nu är det den varianten jag kommer att köra med.

Biklänning - namnet kommer från svart- och gulrandigheten

onsdag, augusti 05, 2009

Tavla

Nu har jag gjort första strykningen med färg på mina träbitar... Nu börjar det likna något!

När vi var på semester hittade jag ett jättemysigt tyg i en liten affär i Kungälv. Jag minns tyvärr inte vad affären hette men jag minns hur tyget såg ut eftersom jag köpte med mig en bit hem. Ett blått tyg med söta, gröna drakar på. Givetvis tänkte jag att Arvid nog kanske skulle behöva nya gardiner...

När vi kom hem tänkte jag att drakarna även skulle göra sig som tavla och jag åkte till IKEA och inhandlade två spännramar vid namn Tyglösa för att spänna upp en tygbit. Nu tyckte jag att ramen var för stor så jag sågade helt enkelt ner den till lagom storlek. Det gick alldeles förträffligt. Sedan skruvade jag ihop sidorna så det blev en kvadrat och sedan satte jag på tyget. På fel sida... Det hade väl funkat, men perfektionisten i mig tog överhanden och jag ville göra om. Det var bara det att det var omöjligt att få bort spikarna som höll tyget på plats så det slutade med att en mycket irriterad jag slet sönder tyget och började om med den andra Tyglösa jag köpte. Tur att jag köpte två...

Det andra försöket gick som på räls och tavlan blev perfekt!! Nu ska den bara upp på väggen och de matchande gardinerna ska sys.

Tillbehör: Ram "Tyglösa" från IKEA.
Tyg: Blått gardintyg med gröna drakar på från okänd butik i Kungälv.

tisdag, augusti 04, 2009

Ved, magskydd och attiraljer

Nu är träbitarna slipade och jag har grundmålat så gott det går när det ska vara färg på alla sidor. Det gick sådär så jag får grundmåla vidare i morgon på de sidor som fortfarande är utan färg. Färgen är för övrigt vit... Lina gissade fel - det ska inte bli något trådrulleställ utan något helt annat! Hihi!

Igår snodde jag ihop ett förkläde till Arvid. Det var verkligen bara att sno ihop det. Enklare sak att sy får man leta efter. Det var bara att klippa till rätt storlek i vaxduk och sedan bandkanta. Vips så var det klart. Detta ska jag verkligen komma ihåg de gånger jag sitter och är sugen på att sy men inte orkar klippa en massa bitar eller läsa en massa mönster. Jag valde bort ficka på bröstet/magen för jag tänkte att Arvid, som älskar att glöta med vatten, säkert bara skulle spara vatten i fickan, vilket i slutändan bara skulle visa sig vara en mindre bra idé...

Mönster: Inget/eget.
Tyg: Vaxduk i den mer tygiga varianten i blått från Tygvaruhuset i Norrköping. Vitt kantband från samma ställe.

Jag tog även en bild på ett pärlhalsband som jag trädde häromdagen. Tyvärr finns inte detta halsband mer för straxt efter att jag tog bilden så brast tråden i halsbandet utan synbar anledning och pärlorna rullade och studsade ut på golvet. Dålig kvalisort förstås och jag får således trä upp pärlorna på en annan, starkare tråd. Trist måste jag erkänna!